Svaret är 42…

27 april, 2013 | By

Den som har läst ”Liftarens guide till galaxen” vet att svaret på frågan om meningen med livet, och alla andra existensiella frågor mänskligheten har, och har haft, är: 42!

Det visade sig att när man väl fått ut svaret så hade man glömt vad och hur man frågat från början. Det blev ett svar, men samtidigt blev det… ja, liksom fel någonstans…

Just nu har arbetsmarknadspolitiken, och debatten om densamma, många likheter med ”Liftarens guide till galaxen”. Det läggs ut anbudsförfrågningar, kastas runt åsikter, krävs åtgärder, förkastas förslag, och så vidare – utan att någon riktigt vet, eller har lust att ta reda på, vad som fungerat hittills och vad som mest sannolikt kommer att fungera i framtiden.

Behöver man bry sig om det då? Spelar det roll vad politikerna käbblar om och Arbetsförmedlingen gör av sitt uppdrag? JA! Det handlar nämligen om två saker som spelar stor roll, för oss alla: skattekronor och medmänniskor.

Våra skattepengar ska självklart användas där de gör nytta och på ett sätt så att varje skattekrona får bäst effekt (alltså maximal effekt och rätt effekt – inte bara mest effekt i största allmänhet).

Medmänniskan som blir arbetslös, eller är arbetssökande sedan en tid, ska självklart få det stöd och den hjälp som fungerar, och som gör tiden utan arbete så kort som möjligt. Insatser och åtgärder ska leda till jobb för individen – inte till snygg statistik, inte till en bra magkänsla hos politiker som vill vara handlingskraftiga, inte till att underhålla strukturer för deras egen skull (vare sig strukturerna har ideell, privat eller offentlig grund).

Det är inte lätt att veta, på rak arm, vilken väg som är den rätta för att nå de effekter vi skulle vilja ha. Det finns ingen djupgående övergripande forskning om detta i Sverige, och ingen har hittills varit benägen att titta på frågan i ett helikopterperspektiv, med hela världen i synfältet, för att upptäcka fungerande förhållningssätt och metoder, och räkna ut vad som behövs i framtiden, i Sverige.

Tyvärr präglas både debatten, och de insatser som görs, av partipolitiska åsikter, kvalificerade och okvalificerade gissningar, tafatt välmening och/eller behovet av att agera fort istället för rätt. Vi nöjer oss helt enkelt, just nu, med att svaret är 42…

Arbetsformedlingen

Inlagd i: Jobbet Att Vara Arbetssökande | Tags: , , , , , , , ,

Om skribenten (Skribentens profil)

Nina Sjöstrand har erfarenhet från en lång rad branscher och är nu verksam som föreläsare, författare och organisationsutvecklare.

Inga kommentarer kan göras