Skrämmande

11 februari, 2013 | By

lighthouse_600x400

Den senaste tidens medierapportering har satt fokus på några kvinnor som vågat vara viktiga – trots ett många gånger obehagligt motstånd mot det de säger och skriver.

Först vågade Astrid Johansson i Luleå säga ifrån, när man gjorde väggkonst av pojkars kränkningar av flickor, på hennes skola – och blev dissad av både skolkamrater och lärare för att hon påpekade det uppenbara.

Sedan vågade en massa kvinnor som tar plats i medierna, och blir näthatade för det, att ta ännu mer plats och berätta om vad de utsätts för. Kvinnor som gör samhället en stor tjänst genom att rapportera nyheter, berika debatten, arbeta mot missförhållanden, etc – och som tack får mord- och våldtäktshot riktade mot sig.

Det är skrämmande att Astrid inte fick repliken ”Ja just det, det har du ju rätt i, det tänkte vi inte på!” när hon protesterade mot att pojkar utmålas som respektlösa idioter på en offentlig väggdekoration. Det är skrämmande att inte hela skolledningen på Tunaskolan kollektivt rodnande insåg att de just legitimerat kränkningar av skolans flickor genom att göra muralmålning av ett väldigt kränkande fenomen.

Det är skrämmande att det finns personer som faktiskt provoceras av demokratiska yttringar, och/eller av att det finns välutbildade, intelligenta kvinnor som gör det jobb de är anställda att göra. Det är ännu mer skrämmande att det finns så pass många personer som är beredda att kasta allt civiliserat beteende överbord i sin iver över att uttrycka precis hur provocerade de är

Alla i det här landet borde, även i praktiken, ha rätt till den lagstadgade yttrandefriheten och till mänskliga rättigheter…

Våga Vara Viktig! – inte trots att du är kvinna, utan för att du är människa.

Inlagd i: Våga Vara Viktig!

Om skribenten (Skribentens profil)

Nina Sjöstrand har erfarenhet från en lång rad branscher och är nu verksam som föreläsare, författare och organisationsutvecklare.

Inga kommentarer kan göras