Föreläsning

24 april, 2013 | By

IMG_2942Idag håller jag en öppen föreläsning om att Våga Vara Viktig! klockan 12-13 på Sensus, Medborgarplatsen. Och som om det var mig han skrev det för, så gjorde Olof Röhlander följande blogginlägg:

”Som jag ser det ska ett bra föredrag vara som ett bra vin. Inte för att jag är expert på vin, långtifrån, men de här fyra sakerna har de gemensamt vågar jag påstå.

1. Balans

För ett vin handlar balans, för dom som kan det, bland annat om att ingen smak eller doft tar överhanden. I ett föredrag handlar balans om avvägning mellan skoj och allvar, mellan engagemang och lyssnande, mellan fakta och exempel, mellan snabbt och långsammare tempo, mellan intränat och det som händer i stunden, mellan teknik och enkelhet, mellan att vara självsäker och ödmjuk.

2. Lång eftersmak

I ett föredrag handlar det om att åhöraren ska kunna ha med sig upplevelsen längre i minnet än bara där och då. Det ska finnas saker där som triggar igång lite processer och får en att fundera. Man ska, liksom med vin, kunna erinra sig smaken och innehållet länge.

3. Intensitet

I ett föredrag handlar intensitet om att själva upplevelsen ska ge någonting. Man ska som åhörare känna att det som sker, det sker där och då. Det händer något med en när man sitter och lyssnar. Det är inte en film man tittar på, utan det är live. Det är på riktigt. Närvaron ska gå att ta på. Ett vin ska inte kännas tunnt och det gäller även ett föredrags innehåll.

4. Komplexitet

Ett bra vin smakar mer, ger mer, det händer mer i munnen. Fler smaker och dofter framträder, inte bara en eller två. Ett bra föredrag utvecklar resonemanget, tänjer tanken, höjer nivån. Åhöraren får tänka till lite extra, konfronteras med kvalitativa frågor och erhåller därmed en ny dimension på sina befintliga kunskaper. Komplexiteten består i att man inte stannar efter första tankenöten, utan fortsätter skala löken. Ett komplext föredrag är så snillrikt upplagt och vackert formulerat att åhöraren får ett extra lager av perspektiv som man kanske inte tänkt på tidigare och inte bara kunde läst sig till i en bok. Det ska skapa mersmak. Vi talar då om ett föredrag som vänder på begreppen, vrider ett problem 180 grader där man kan finna ett nytt och oväntat förhållningssätt. Man kommer ut någon annanstans än där man kom in.

De där fyra sakerna kännetecknar såväl ett bra vin som ett bra föredrag. En bra idealbild att sträva emot, tycker jag.”

Jag håller tummarna för att min föreläsning idag blir precis som Olof beskriver det…

Inlagd i: Föreläsare & Författare | Tags: , , , ,

Om skribenten (Skribentens profil)

Nina Sjöstrand har erfarenhet från en lång rad branscher och är nu verksam som föreläsare, författare och organisationsutvecklare.

Inga kommentarer kan göras