Drömyrke

19 augusti, 2014 | By

IMG_4112”Åååå, föreläsare skulle jag också vilja bli!!!”

Nästan efter varje föreläsning jag håller kommer någon fram och berättar för mig att jag har hens drömyrke. Ibland har hen redan provat på att föreläsa, ibland har hen en idé om vad hen vill framföra men inte utvecklat hela vägen än. Det är alltid roligt att träffa eventuella framtida kollegor, och utbyta tankar och idéer.

Men skrämmande ofta är svaret på min fråga vad hen vill föreläsa om: ”Vadsomhelst”.

Det finns experter som föreläser inom något område ingen annan kan, som anlitas för att berätta om något unikt. Jag är inte en av dem och de flesta av mina kollegor är inte heller en av dem. Vi trollbinder inte en publik med någon form av raketforskning. Vi inspirerar till personlighetsutveckling eller organisationsutveckling, var och en utifrån sitt tema. Däremot har ingen av oss någonsin gått upp på en scen för att tala om ”Vadsomhelst”.

Drömmer du om att bli föreläsare? Varför då??

Har du något att säga världen? Vill världen höra just det du har att säga? Vill världen höra just dig säga just det? Det är de hårda men väldigt viktiga frågorna du måste ställa dig själv (eller framför allt ställa till världen) innan du äntrar en scen.

Tyvärr räcker inte alltid den bästa idén, det bästa föreläsningsinnehållet, till. Jag har lyssnat på föreläsningar som varit briljanta i sitt innehåll – men ändå har jag nästan somnat. Det krävs nämligen också talang för att föreläsa, det räcker inte att ”gilla att tala inför folk”.

Nu ska du inte misströsta!! Det går att skapa ett intressant ämne att föreläsa om, genom att vara uppmärksam på trender och strömningar i vår omvärld. Du kan hitta något som andra redan föreläser om, och utveckla det. Du kan hitta något nytt, som världen vill höra och som du blir först med. Den som redan har ett bestämt ämne att föreläsa om upptäcker förr eller senare att även det behöver utvecklas, och att ett bra sätt att uppnå det är att titta sig om i världen och lyssna på vad andra föreläser om.

Talang handlar om röst, berättarteknik, om att hitta samspelet med publiken. Talang handlar om att få människor att lyssna med spänt intresse – oavsett vad du talar om. Men talang går att öva upp! Så länge du är öppen för att utvecklas och slipa på din förmåga så kommer din talang att växa.

Så tillbaka till den där springande frågan jag ställde i början – varför vill du bli föreläsare?

Jag är ledsen att vara tråkig, men det räcker inte att gilla applåder eller tycka om att höra din egen röst. Du behöver hitta en större motivationsfaktor än så, både för att klara dig i en besvärlig bransch och för att kunna fånga en publik om och om igen.

Själv föreläser jag ju om att Våga Vara Viktig. Min motivation för att äntra en scen är inte att få människorna framför mig att tycka bättre om mig, utan att få dem att tycka bättre om sig själva.

Jag råkar ha talang för att föreläsa. Och jag vill förändra världen. Så jag använder min talang till att försöka förändra världen, en människa i taget. Frågan är – vad vill du göra och hur vill du göra det?

Inlagd i: Föreläsare & Författare | Tags: , , , , , ,

Om skribenten (Skribentens profil)

Nina Sjöstrand har erfarenhet från en lång rad branscher och är nu verksam som föreläsare, författare och organisationsutvecklare.

Inga kommentarer kan göras